Raijasta Ruismestari!

Suomalaisen ruisleivän pelastamiseksi seitsemän vuotta sitten perustettu Ruisveljet nimesi lauantaina 1. lokakuuta ensimmäiset Ruismestarit. He saivat kunniakirjat uudesta nimityksestään Lahden  Sadonkorjuu-tapahtumassa.

Palkitut viisi ruisleivän leipojaa ovat pitäneet aidon ruisleivän tekotaidon hengissä, mutta ovat sen lisäksi tehneet lujasti töitä leivän saattamiseksi kuluttajalle, tinkimättä silti laadusta missään vaiheessa. He ovat myös tehneet tuotekehitystä niin että tuotteet ovat persoonallisia ja herkullisia. Raaka-aineet he ovat hankkineet hyvin läheltä, ja raaka-aineen alkuperän tunteminen onkin heille tärkeää. He ovat lähteneet siitä, että aito ruisleipä leivotaan pelkästä suomalaisesta rukiista.

Ruisveljien mielestä näiden Ruismestareiden panos aidon ruisleivän siirtämisessä uusille sukupolville on niin merkittävä, että heille päätettiin antaa tästä työstä kunnianosoitus.

Joukon veteraani on Heikki Haavisto, joka vuosia sitten päätti jatkaa edellisten sukupolvien perinnettä suvun maatilalla Kangasalan Saarikylissä. Siellä ruisleipää oli leivottu tilan omista rukiista ja omasta noin 300 vuotta vanhasta juuresta jo monen sukupolven ajan. Tilan ruis on luomua. Leipää on toimitettu myyntiin Tampereelle ja Kangalalle, mutta sitä voi käydä myös ostamassa tilan omasta myymälästä, joka sijaitsee samassa rakennuksessa leipomon kanssa. Matka pieneen punaiseen torpan näköiseen leipomo-myymälään saaristoon keskelle Roineen järveä on mieleen painuva elämys.

Kaija Hyväkkä Heinolasta on toinen palkittavista. Hän sai parikymmentä vuotta sitten ruisjuurta naapurilta. Se oli tuotu Karjalasta toista sataa vuotta sitten. Kaija Hyväkkä perusti silloiseen Heinolan kirkonkylään leipomon ja kehitti oman tavaramerkkinsä, ohuehkon reikäleivän rapealla kuorella. Aikanaan hän sai tarjouksen siirtyä heinolalaisen konditoria-kahvilan leipuriksi. Hän otti juurensa sinne mukaan ja jatkoi leivän tekoa. Täältä Ruisveljet löysi hänet testiin vuonna 2005. Kaijan leipä valittiin tuolloisen testin parhaaksi, ja leipä säilyi Ruisveljien listan parhaana leipänä kaksi vuotta. Pari vuotta sitten Kaija toteutti pitkäaikaisen haaveensa ja perusti oman leipomoyrityksen Heinolan Myllyojalle. Siellä hän leipoo ja myy tuotteitaan nykyisin.

Raija Asunta on tarmokas yrittäjä Ruovedeltä. Hän on jo vuosikymmeniä valmistanut ruisleipää ja marjatuotteita. Tuotteilla on Maakuntien Parhaat -tunnus. Ruoveteläisestä rukiista leivottu ruisleipä tehdään vuosikymmeniä vanhaan juureen. Leipä poikkeaa rohkeasti aivan tavallisesta ruisreikäleivästä. Se on tummempi ja tiiviimpi, mutta olemukseltaan ihastuttavan persoonallinen ruisleipä, jossa karkea ruis täydentää leivän pintaa. Raija Asunnan leipää on ollut tarjolla tamperelaisessa gourmet-ravintolassakin, ja nykyisin sitä saa Tampereen Kauppahallista hänen omasta myymälästään.

Tarja Lopianin ruisleipurin uran alku on kuin satukirjasta. Hän haaveili 1990-luvulla omasta leipomoyrityksestä idyllisen kosken rannalla Myllylän kylässä Iitissä. Asiaa mietittiin suvussa, ja keksittiin kokeilla, saisiko suvun vanhaa ruisleivän juurta eristettyä sota-ajoista lähtien aitassa olleesta isoäidin leipätiinusta. Se onnistui, ja niin Tarja Lopianilla oli oma juuri. Paikallista ruista hänelle hankkii ja jauhaa Tönnön mylly Orimattilasta. Limput ja reikäleivät syntyvät yhä Myllylän myllyllä Iitissä, ja niitä saa lähiseudun maatilamyymälöistä. Tarjan Lopianin leipä voitti Ruisveljien ensimmäisen testin 2004.

Leif Hansson on loviisalainen maanviljelijä, joka halusi runsaat kaksikymmentä vuotta sitten oppia ruisleivän tekotaidon, kun hän viljeli ruista jo valmiiksi omalla tilallaan. Syynä oli se, että kaupasta ei saanut enää kunnon ruisleipää. Opiskelu tuotti tulosta sen jälkeen kun hän oli saanut naapurin rouvan aikoinaan Uudeltakirkolta Karjalasta tuomaa juurta. Niin syntyi Hanssonin reikäleipä, jota hän nautti aluksi itse ja jakeli tutuille. Sana levisi, suosio kasvoi ja niinpä Leif Hansson rakensi erillisen leipomon ja aloitti kaupallisen toiminnan. Sittemmin hänen leipänsä on päätynyt myyntiin Helsingin kauppahalleihin, ja kerran kuussa sitä saa jopa ravintola Savoyssa.

Palkituista leipureista Kaija Hyväkkä käyttää Vääksyn Myllyn Joutsenlippu-tunnuksen saanutta ruisjauhoa. Muiden vilja tulee pääasiassa suoraan tilalta, eikä niillä ole sen takia merkintää.

Lisätietoja: Pekka Väisänen p. 044-5566707

Ruisveljiin kuuluvat: Vesa Hulkkonen, Heikki Manner, Markus Maulavirta, Markku Pulkkinen, Jarmo Vaittinen ja Pekka Väisänen. Ruisveljet testasi yli sata ruisleipää vuosina 2004-2008.

Lisää kommentti!

  • Kirjoita laskutoimituksen vastaus:
Mestari

Muita uutisia

  • Raija Asunta
  • Puhelin: 0500 337 904
  • Sähköposti: raija(ät)raijaasunta.fi
Tampereen Kauppahalli Maakuntien Parhaat Ruoveden kunta